Atorg Soulzmatt 179     

In data de 18 Iunie cu ocazia pomenirii morților - Moșii de Vara – un grup din partea ATORG Offenbach a participat la Soultzmatt la slujba de pomenire a celor 678 de soldați Români care au fost luați prizonieri in timpul Primului Război Mondial în Transilvania și au murit unul câte unul in lagăr datorită condițiilor inumane in care au fost ținuți. Sfințirea cimitirului a avut loc la 9 Aprilie 1924, în prezența Suveranilor României – Regele Ferdinand I și Regina Maria.

La baza crucii monumentale, la dorința Reginei Maria, au fost fixate patru plăci de marmoră cu următoarele inscripții în limbile română și franceză: „Soldați Români! Departe de patria voastră pentru care voi v-ați jertfit, odihniți-vă în pace, aureolați de glorie, în acest pământ, care nu vă mai este străin”.

Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului au fost oficiate de către Preasfințitul Ignatie Mureșanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, care in cuvântul ținut a facut referire la jertfa soldatilor Români care sunt îngropați departe de pamântul stramoșesc pentru a cărui apărare au luptat.

 

Galerie foto